“Er zijn zoveel wegen vanaf de start
Dus kies je eigen weg en volg je hart
En als je soms eventjes de weg kwijt bent
Luister dan goed naar wat je hart je zegt
Dan kom je altijd weer terecht”
Huub van der Lubbe
In hoeverre ken je jezelf en weet je van jezelf wat je leuk en belangrijk vindt? Of zoals ook wel eens wordt gezegd: kun je ‘jezelf zijn’. Hoe groot is de invloed van buitenaf en in hoeverre ben je op zoek naar de bevestiging van anderen en wil je er graag bij horen?
Soms lijkt het wel alsof het leven vooral draait om toegejuicht te worden door anderen of laten zien hoe ‘geslaagd’ je bent omdat je zoveel vrienden hebt op sociale media. Uiteindelijk gaat het er in het leven om dat je hebt kunnen doen wat je wilde, dat je het idee hebt dat je zinvol bezig bent geweest en dat je een bepaalde rust in jezelf hebt weten te bewaren zegt prof. dr. Bert Musschenga, naar het idee van de Amerikaanse socioloog James Mannon (Measuring up).
Wat zijn jouw wensen en verwachtingen?
Heb jij duidelijk voor ogen wat je echt belangrijk vindt en wilt in werk en leven? Een vraag waar je niet altijd een helder antwoord op hebt en aandacht van je vraagt. Vaak richt je je aandacht zo op anderen dat je na verloop van tijd niet meer weet wat je zelf voelt, je vergeet te luisteren naar je innerlijke stem. Je eigen weg gaan kan best lastig zijn, er is niemand die bevestigt dat je het goede doet. En toch, op de goedkeuring van anderen wachten helpt je niet, de bevestiging dat je op de goede weg bent moet toch echt uit jezelf komen.
De aandacht op jezelf richten.
Focus op je eigen weg door kritisch te luisteren naar de stemmen in je, welke boodschappen geven ze aan je? Zo is daar de kritische stem, meestal afkomstig uit je hoofd, die zegt: help, kan ik dit wel, ben ik goed genoeg, ben ik aardig? Het is de stem die je beperkt en je saboteert, altijd op zoek naar zekerheid. Er is ook de veel positievere stem, afkomstig uit je hart, die zich richt op bijvoorbeeld blijdschap, motivatie en enthousiasme.
Focussen op de dingen waar je blij van wordt maakt je sterker.
Door bewust aandacht te geven aan de positieve stem in je geef je de saboteur minder macht. De saboteur werkt tegen je en is tenslotte alleen maar uit op negatieve aandacht, op datgene wat je wilt vermijden en beschermt je niet tegen realistisch gevaar. Belemmerende gedachten mogen er zijn maar laat ze niet de koers bepalen waarop jij vaart.
Je vindt geen rust als je je wensen en verwachtingen te veel door anderen laat bepalen en ze vervolgens te hoog stelt. Het is belangrijk dat je kunt aanvaarden wie je bent, wat je hebt aan talenten en mogelijkheden en hoe je hiermee omgaat stelt Musschenga.
Als je de moed vat om te doen wat belangrijk voor je is geeft je dat zelfrespect, minder stress en een fijn gevoel en maakt je sterker en blij.
Volgens de filosoof Nietzsche kun je niet jezelf zijn wanneer je leeft volgens de normen en verwachtingen van anderen. Iemand “wordt wat hij is” wanneer deze erin slaagt om het aangeboren talent om te zetten in werkelijk talent.
Volg je eigen weg, dan haalt niemand je in.
Rianne Raat