Columns

Neem vrijblijvend contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

ja, ik wil graag afspreken
contact via WhatsApp

In alle uitgaven van

BMN magazine

de Notarisklerk en op

LinkedIN

schrijf ik columns. 

06 juni 2018 Deel dit artikel

Hart voor ‘eigen’ zaak, een zaak van hart werken

Hart voor ‘eigen’ zaak, een zaak van hart werken

Uit de vele reacties ontvangen na de vorige column over burn-outpreventie komt naar voren dat het werkende leven veel energie kost en de broodnodige ontspanning weinig oplevert.

 

Balans werk en privé

Wat geeft en wat kost je energie, dit is van toepassing op zowel het werkende leven als het privéleven. Uit gewoonte pak je vaak zaken op en handel je daar naar, niet bewust, het gaat zoals het gaat en het sluipt in je dagelijkse patroon. Kijk eens kritisch welke gewoontepatronen in je leven zijn geslopen.

Wat ik vaak hoor is bijvoorbeeld: liever toegeven bij een conflict, nee zeggen is lastig  (niet aardig gevonden worden); veel moeten ipv. mogen (controle); focussen op geen fouten maken (niet falen) etc. De vraag is word je hier blij van, geeft het je een kick, is het waardevol voor jou. Probeer eens los te komen van het idee “zo heb ik het altijd al gedaan”. Kijk eens of je elementen van je antwoord zowel in het werk als privé terugvindt. Tenslotte ben je één en dezelfde persoon die zich met zijn of haar persoonlijkheid zowel privé als op het werk presenteert. Vraag je eens af: ben ik op het werk een heel ander persoon dan thuis of valt mijn eigenheid, mijn persoonlijkheid samen in het werkende- en privéleven.

 

Wensen en verwachtingen.

Welke aspecten in je leven lopen naar wens en zijn er kanten in je leven die onderbelicht zijn en meer aandacht verdienen? Om in het werkende leven tot een goed match te komen met je werkgever is het belangrijk te weten wat jouw wensen en verwachtingen zijn. Als deze goed aansluiten bij jouw kantoor en functie is de kans groot dat voor jou bevlogenheid en betrokkenheid zeer herkenbaar zijn.

 

Bevlogenheid

Werken is meer dan alleen geld verdienen. Lekker werken is plezier halen uit je werk in een prettige werksfeer, voldoende ondersteuning ervaren, prettig contact met collega’s, uitgedaagd worden, kunnen ontwikkelen. Dit stimuleert je om dat te doen waar je goed in bent en bied je de kans om tot volle bloei te komen in je leven.  

Kortom, je werk is een plek waar je graag bent. 

 

Betrokkenheid

Hart voor de zaak hebben. Eigen verantwoordelijkheid kunnen nemen en met elkaar er tegen aan gaan. Betrokkenheid is je verbonden voelen met de organisatie waar je voor werkt en bereid zijn net een stapje extra te zetten. Hoe hoger de betrokkenheid bij het werk hoe meer persoonlijke tevredenheid er is.  Dit straalt weer af op de organisatie en draagt bij aan het succes van zowel de organisatie als de medewerker.

 

Wat herken jij hiervan in jouw leven?

Rianne Raat