Soms moeten we zoveel dat er geen ruimte meer is voor dat wat mag.

Welke indruk laat ik achter na een ontmoeting, heb ik mezelf kunnen laten zien en voor het voetlicht gebracht, kan ik voldoen aan de verwachtingen van de ander, ben ik voldoende voorbereid en beschik ik over voldoende kennis en kunde?

Bij iedereen komen deze vragen wel eens bovendrijven, zeker in spannende situaties willen deze vragen nog wel eens nadrukkelijker aanwezig zijn dan je lief is. Het zelfvertrouwen staat in de schaduw van de twijfel en dit voelt niet prettig. Je laat je vervolgens meevoeren en spreekt jezelf nog eens streng toe; het oordelen en/of veroordelen ligt op de loert.

Wat moet je allemaal van jezelf.

Als je zegt dat je iets moet, is er eigenlijk al geen andere oplossing meer mogelijk en laat je daarmee jezelf weinig andere keuzes toe. We moeten zo veel dat we bijna zouden vergeten dat we de meeste dingen doen omdat we daar zelf voor hebben gekozen, al lijkt het dat de druk waar je last van hebt uit je omgeving komt.

Alles wat moet weegt vaak zwaar.

Met het moeten zet je jezelf onder druk. Moeten geeft stress, druk en spanning. Het lijkt prettig te geloven dat het moeten je een gevoel van grip en controle geeft op situaties. Maar als het moeten je behoorlijk gaat benauwen, onrustig maakt en stress oplevert is het goed het moeten eens nader te onderzoeken. Hoe streng ben je voor jezelf, wat moet je allemaal van jezelf en/of wat moet je van je omgeving?

####     #geluk #trots #kijk mij eens #zie mij # lees mij #hoor mij.

Ongemerkt leg je jezelf allerlei zaken op. Bijvoorbeeld: Ik moet mijn punt maken anders word ik niet gezien en gehoord, let wel het moeten geven van de mening wordt belangrijker dan de inhoud; ik moet geluk nastreven zowel in werk als privé. De erkenning zal van buiten bevestigd dienen te worden.

Wat gebeurt er als…

…je van binnen de angst en onzekerheid toelaat, luistert naar wat er tegen je gezegd wordt en de eerste noodzaak van antwoord geven achterwege laat;

…je niet zo hard bent voor jezelf, je leven met meer mildheid vult om vervolgens met steeds meer vertrouwen je eigen weg te zoeken met het bijbehorende vallen en opstaan?

De moeite waard om bij stil te staan.

Je hoeft niet verder te zijn dan je bent.

Durven niet te weten, onbevooroordeeld en onbevangen. Niet alles willen beheersen, de twijfel toelaten. Stil zijn om elkaars woorden te horen. Luisteren niet om te antwoorden maar om te horen wat er tegen je wordt gezegd. De moed hebben om dingen onder ogen te zien zoals ze zijn, zonder ze te veroordelen. Te hard zijn voor jezelf is vaak de oorzaak van veel angst, onzekerheid en onrust.

Compassie en mildheid voor jezelf ervaren geeft je vertrouwen om je eigen weg te zoeken met vallen en opstaan. Blijf oefenen in mildheid en liefde voor jezelf. Door jezelf zo te behandelen wordt het gemakkelijker om het ook aan anderen te geven = win-win!

Rianne Raat

We maken gebruik van cookies om het gebruik van deze website te monitoren. Uw gegevens worden anoniem gemaakt, we kunnen ze dus niet naar u terugherleiden en u krijgt ook geen reclame naar aanleiding van het bezoek aan onze website.