Iedereen heeft wel eens last van stress en loopt tegen zijn of haar grenzen aan.
Stress is een normale reactie op een abnormale situatie, van nature reageer je dynamisch op stress. Stress is niet slecht als het niet te lang duurt of te heftig is, ook wel tijdelijke of acute stress genoemd. Bij langdurige stress heb je meer tijd nodig om te herstellen.
En juist bij aanhoudende stress ben je geneigd om die vervelende symptomen die je ervaart te bestrijden. Je wilt niet stilstaan maar juist controle houden en doorgaan, de motor draaiende houden, met als gevolg dat onvoldoende tijd hebt om bij te tanken en te herstellen.
Stressklachten kunnen zeer uiteenlopen en verschillen per persoon, de één ervaart meer emotionele klachten, de ander meer lichamelijke- en/of gedragsklachten. Een aantal kenmerken van stress zijn vermoeidheid, slaapproblemen, spierspanning, verhoogde hartslag, prikkerbaarheid, angst, gespannen, meer klagen, concentratieproblemen, besluiteloosheid.
De klachten zijn alarmsignalen van je lichaam en waarschuwen je dat het nodig is om je stress aan te pakken. Stress kan komen uit werk, privéomstandigheden en veel vaker nog uit een combinatie van werk en privé (voorbeelden als zorgtaken zoals mantelzorg, geen klik met je leidinggevende, problemen met (werk)relaties, financiële problemen etc.).
Vaak komen mensen pas in actie om stress aan te pakken als ze uitgevallen zijn.
Aandacht schenken aan het begin van je stressklachten en in een vroeg stadium in gesprek gaan kan cruciaal zijn voor het verdere verloop. Het kan lastig zijn om onder woorden te brengen waar je last van hebt en tegenaan loopt zeker als je stress ervaart. Op allerlei manieren bieden in ons door coaches overbevolkte land hun diensten aan maar wacht niet te lang om eerst in en vroeg stadium je uit te spreken, maak een begin in je vertrouwde omgeving en bespreek vervolgens ook met je werkgever dat je stressklachten hebt. Het bespreekbaar maken kan al een positieve invloed hebben op je stressklachten. En krijg je in eerste instantie geen gehoor blijf herhalen wat er bij jou speelt. Wat kunnen jij en je werkgever er samen aan doen om ervoor te zorgen dat je niet ziek thuis komt te zitten, ook al kan je werkgever niet alles oplossen. Het gesprek aangaan kan lastig zijn maar zowel jij als je werkgever hebben hier belang bij.
Aandacht voor mentale gezondheid is cruciaal in deze tijd van personeelstekort.
In deze tijd van personeelstekort is het verstandig om als werkgever goed te luisteren naar wat werknemers belangrijk vinden om goed te kunnen functioneren; binden én boeien.
De belangen werkgever-werknemer kunnen wel anders zijn maar een organisatie kan pas veerkrachtig zijn als de werknemer dat ook kan zijn, het mes snijdt aan twee kanten.
De werkgever kan bij onderbezetting door personeelstekort wel korte tijd vragen en aanspraak maken op de flexibiliteit van de medewerkers, maar als je werkgever veel blijft vragen van medewerkers en de stress loopt op pleeg je roofbouw. Een negatief effect wat tot gevolg heeft dat medewerkers (langdurig) uitvallen en/of medewerkers op zoek gaan naar een andere baan.
In een vroeg stadium je situatie onderzoeken.
Wat er bij je speelt in je binnenwereld is heel belangrijk voor stress, hoe beleef je situaties en hoe reageer je hierop. Een beetje stress is niet erg maar dag in dag uit last van stress ervaren is ongezond en kan leiden tot een burn-out. Neem jezelf serieus, neem je stressklachten serieus.