Burn-out

Burn-out
De disbalans tussen stress en ontspanning.

De (werk)druk in Nederland is hoog, de vraag is: hoe ga je hiermee om? Welk gedrag heb je zo ontwikkeld, waar hecht je inmiddels zoveel belang aan, waar moet je zo goed in zijn om te kunnen voldoen aan alle verwachtingen.

Al die verschillende rollen zoals werker, partner, ouder, sporter, vriend, netwerker, kind van, hebben een vorm aangenomen en zijn leidend geworden in je leven. Met een groot veantwoordelijkheidsgevoel, de lat hoog leggen en met een grote loyaliteit sta je in het leven. Moet ik toch aankunnen denk je maar in de praktijk merk je steeds meer dat de dagen tekort zijn om al deze rollen naar tevredenheid te vervullen. Haast maken lijkt een oplossing maar op lange termijn is de ontstane tijdnood een bron van spanning geworden, de energievoorraad raakt op.

De moeheid slaat toe, mag eerst niet toegelaten worden. “Kom, kom, moet kunnen.” Waar haal je immers de tijd en rust vandaan om eens te onthaasten of nog liever te ontspannen? Komt nog bij dat in de loop van de tijd je onbewust steeds meer belang hecht aan het goed, liever nog perfect, vervullen van alle verschillende rollen in je leven, sta je jezelf nog toe om fouten te maken?

Zolang het goed gaat toch maar doorzetten, de wil is er wel maar…. uiteindelijk geeft het lichaam aan onvoldoende kans te krijgen om te herstellen en raakt het steeds meer uitgeput met alle gevolgen van dien.

Bewustworden van je eigen invulling in het leven is de hefboom naar verandering.

Hoe ga je hiermee om, welke signalen dienen zich bij jou en neem je deze signalen serieus. 

Waar krijg je energie van en waar vloeit jouw energie weg. Kun jij je ei nog kwijt? Wat gebeurt er als je de tijd neemt voor jezelf, wat meer afstand neemt van de drukte en aandacht schenkt aan welke wensen en verwachtingen bij jou leven. Welke hoop spreek jij uit als je vooruitkijkt als het bijvoorbeeld gaat om uitdaging, erkenning, steun, genoeg energie overhouden naast je werk, voldoende betekenis geven aan, waar kun je met bezieling over praten, wat is het belangrijkste dat jou nu bezighoudt.

Jouw tijd nemen en pas op de plaats maken, op zoek naar de pauzeknop, ervaren wat er in je naar boven komt, te mijmeren, het zijn zo een aantal tips en handvatten om toe te passen in je leven. Van wie zijn alle verwachtingen eigenlijk? Een kant en klaar antwoord is er niet, voor een ieder is de bewustwording een eigen reis. Tot nu toe praat je er liever niet over, weet dat onderdrukken veel energie kost.

Door het ontwikkelen van een uitlaatklep voor je eigen emoties en gehoor te geven aan je eigen behoefte aan steun en hier werk van maken. Ontdekken en herkennen wat er telkens weer gebeurt in je leven is jezelf serieus nemen en een grote stap voorwaarts. Hier ben je zelf en je omgeving enorm bij gebaat. Echt ontspannen zijn kun je alleen in een (werk)situatie waar je innerlijk vrede mee hebt .

Gun jezelf de focus op waar je zo goed in bent.

Deze zoektocht is altijd de moeite waard. De belangstelling voor jezelf groeit door te zien en te ervaren waar je mee bezig bent en geeft je meer duidelijkheid en inzicht in je eigen situatie. Probeer het maar eens, een basis voor succes in veel opzichten, of het nu om je privé-situatie gaat of om je werk, je zult merken dat het je vreugde oplevert. 

Wees moedig en neem besluiten die goed voor je zijn. Wil je sparren over jouw situatie, neem gerust contact met mij op om te bespreken welke handvatten voor jou van toepassing zijn.