Wisselen van baan, doen of niet doen

Argumenten die een rol spelen bij het zoeken naar een andere baan.

Maarten zit bij mij aan tafel en vertelt dat hij een weloverwogen beslissing wil nemen, na ruim vijf jaar is hij toe aan verandering.

Bij zijn huidige werkgever wordt volgens een vast stramien gewerkt en is er geen ruimte voor ontwikkeling. Ook de waardering voor zijn werk is nihil vindt hij. Een complimentje kan er nauwelijks af volgens hem, maar commentaar leveren als iets niet klopt is geen enkel probleem.

Een aantal maanden geleden heeft hij een sollicitatiegesprek gevoerd bij een ander kantoor. Hij was via via gevraagd en dat streelde hem. Een uitdagende baan leek binnen bereik, het salarisaanbod van 250 euro bruto per maand erbij was goed en de gesprekken verliepen prettig. Toch is Maarten niet ingegaan op het aanbod.

De twijfel sloeg toe bij het maken van een beslissing.  Stel je voor dat hij de verwachtingen van deze nieuwe werkgever niet waar kan maken en wat te denken van het risico om zijn vaste contract in te ruilen voor een tijdelijk contract en hoe wordt het contact met de nieuwe collega’s?

Onzekerheid en angst voor het onbekende hield Maarten tegen om deze overstap te maken.

Daarbij kwam ook nog dat hij zijn huidige werkgever had geïnformeerd over het aanbod. Maarten was nieuwsgierig naar zijn reactie. Zijn werkgever schrok van het aanbod en vertelde dat hij Maarten niet kwijt wilde en beloofde meer aandacht te schenken aan de verbeterpunten zoals complimenten geven en kritisch kijken naar de werkprocessen.

Inmiddels zijn een aantal maanden verstreken. Er is nog niets veranderd op kantoor, alles is nog bij het oude vertelt Maarten. Langzaam bekruipt hem een gevoel van spijt, waarom ben ik niet ingegaan op het aanbod wat er lag, waarom ben ik zo bang voor het onbekende en voel ik me onzeker?

Maarten wil nu eerst leren anders om te gaan met zijn onzekerheid, zijn angst om te falen en meer zelfvertrouwen op te bouwen voordat hij een nieuw besluit neemt in zijn zoektocht naar een eventuele nieuwe baan. Op weg naar het nemen van een weloverwogen beslissing  waarbij niet de angst en onzekerheid leidend zijn in het nemen van een beslissing maar meer inzicht om bewust een keuze te maken.

Bewustwording is de hefboom naar verandering.

Rianne Raat

We maken gebruik van cookies om het gebruik van deze website te monitoren. Uw gegevens worden anoniem gemaakt, we kunnen ze dus niet naar u terugherleiden en u krijgt ook geen reclame naar aanleiding van het bezoek aan onze website.