Eerst Hulp Bij Ondersteuning

Zelf doen.

Een praktijkvoorbeeld:

De gedachte om bij anderen aan te kloppen om hulp te vragen benauwt haar. Liever gaat ze eerst zelf aan de slag om tot een oplossing te komen. Vragen om hulp kan altijd nog.

Het vragen gaat haar ook niet zo goed af, ze vindt het lastig om bij anderen aan te kloppen en dan is het ook nog maar helemaal de vraag of ze baat heeft bij de hulp van een ander. Oh ja ze heeft het echt meerdere keren geprobeerd maar laten we zeggen: òf haar vraag is niet helemaal duidelijk overgekomen òf de reactie van de ander was zodanig dat ze daarmee niet uit de voeten kon om het vervolgens toch maar weer zelf te doen.

Klaarstaan voor de ander gaat haar goed af. Ze voelt goed aan wanneer ze wat kan betekenen voor een ander, ziet makkelijk wat iemand anders nodig heeft en speelt daar automatisch op in. Dat kan zijn door een aardig gebaar te maken naar de ander of de helpende hand te bieden als dat nodig is. Regelmatig wordt ze dan ook gevraagd om anderen te helpen door te luisteren, troosten, ondersteunen en goede raad te geven.  

Nu ze zelf tegen haar grenzen aanloopt vindt ze het lastig om hier mee om te gaan. Zij heeft zich altijd goed kunnen redden en haar eigen problemen opgelost maar nu voelt ze zich machteloos. Naar de buitenwereld oogt ze de sterke, vrijgevige vrouw waar je altijd naar toe kunt gaan maar haar binnenwereld ziet er nu anders uit, al is het lastig om dit onder woorden te brengen.  Wat haar nu opvalt is dat haar omgeving niet ziet dat ze niet meer kan, ze houden totaal geen rekening met haar. Het is oneerlijk, ze staat altijd klaar staan voor de ander en zie nu, ze heeft het gevoel onzichtbaar te zijn en er alleen voor te staan.

En laat nu juist dit het keerpunt zijn en de positieve wending in haar leven.

Door alsmaar jezelf weg te cijferen in het contact met anderen heb je niet de volle aandacht bij je eigen behoeften. Al is het lang niet altijd even duidelijk welke behoeften bij jou leven en lijkt het dat klaarstaan voor de ander je enige behoefte is.  Wat gebeurt er als je de rollen eens omdraait en jezelf meer serieus neemt, je niet alsmaar teveel af laat leiden door alsmaar klaar te staan voor de ander maar de aandacht meer op jezelf richt.

Maar ja….. de eerste stap in deze richting zetten, dat is nogal wat.

Je kunt er best zijn voor anderen maar loop er niet op leeg. Het harde werken bij geven verliest zijn kracht als je het nemen uit het oog verliest.

We maken gebruik van cookies om het gebruik van deze website te monitoren. Uw gegevens worden anoniem gemaakt, we kunnen ze dus niet naar u terugherleiden en u krijgt ook geen reclame naar aanleiding van het bezoek aan onze website.