Keuzevrijheid

In de afgelopen periode is wel duidelijk geworden dat er veel beslissingen voor ons genomen worden die ons beperken in het maken van keuzes, denk aan je vakantiebestemming en de maatregelen die je moet nemen voor de heen- en/of terugreis naar je vakantiebestemming. Al met al wordt wel weer duidelijk dat we minder controle hebben over ons eigen leven dan we misschien wel dachten.

De beperkte keuzevrijheid kan je een gevoel geven dat de regie uit handen wordt genomen, je zelf minder kunt bepalen dan je eigenlijk zou willen, het is minder vanzelfsprekend gebleken. Hoe je hiermee omgaat is voor iedereen anders, geen enkele situatie en geen mens is hetzelfde.

Waar ligt de ruimte om het heft weer meer in eigen hand te nemen? Het zijn tenslotte al gauw de omstandigheden, de tijd of toeval die bepalen welke koers je vaart. Zo is de vakantieperiode bij uitstek een periode om tijd te nemen voor jezelf, een stapje terug te doen en afstand nemen van de dagelijkse gang van zaken.

De vrijheid die we altijd hebben is de keuze hòe je reageert op alle veranderingen en gebeurtenissen.

Om deze vrijheid te kunnen benutten is het goed jezelf te bevragen, je eigen leven eens kritisch bekijken en je inzicht vergroten in wat jouw mogelijkheden en onmogelijkheden zijn. Immers in hoeverre ben je bewust van je eigen reactie op situaties? Hoe goed ken je jezelf en kun je je eigen gedachten doorgronden ofwel kun je jezelf leiden van binnenuit om je verantwoordelijkheid te nemen.

In hoeverre ken je jezelf?

Gedachten hebben de neiging om gevraagd en ongevraagd te dansen in je hoofd. De hele dag communiceer je maar uiteindelijk nog het meest met jezelf. Al deze terugkerende gedachten hebben een grote invloed op hoe je je voelt en hoe je je gedraagt. Deze gedachtenspinsels komen vaak voort uit eerdere ervaringen met anderen.

Sommige gedachten laat je toe en – onbewust – negeer je ook gedachten. Dit onbewust negeren van gedachten mondt uit in blinde vlekken. Je bent je niet bewust van je blinde vlekken. Ben je nieuwsgierig geworden naar je blinde vlekken dan heb je iemand nodig die je een spiegel voorhoudt, iemand die het aandurft om eerlijk en oprecht feedback te geven, die je bevraagt en durft door te vragen om je eigen belemmeringen en valkuilen aan het licht te brengen. Gevolg: je hebt ruimte en inzicht om gefundeerd eigen keuzes te kunnen maken vanuit groei en leiderschap.

Als het gaat om kennis over jezelf vroeg René Gude, (denker des vaderlands, filosoof, publicist) zich af of je zelf een goede bron bent om deze kennis te vergaren, hij opperde: ken uzelf, vraag het de ander.

Gelukkig hebben we als mens allemaal te handelen met onze blinde vlekken. Als je geen zicht krijgt op je blinde vlekken, blijf je steeds weer in dezelfde situaties terecht komen zonder dat je weet wat daar de oorzaak van is. Hoewel je blinde vlekken leren kennen lastig kan zijn levert het je veel op in je persoonlijke groei.

Rianne Raat

We maken gebruik van cookies om het gebruik van deze website te monitoren. Uw gegevens worden anoniem gemaakt, we kunnen ze dus niet naar u terugherleiden en u krijgt ook geen reclame naar aanleiding van het bezoek aan onze website.