Er even tussenuit

Het is bijna zover, de zomer is in aantocht, de vakantieperiode breekt aan, je kunt er op uit. Wat is het fijn om na een lange periode weer de vrijheid te ervaren om je vakantiebestemming te kiezen en naar de plek te gaan waar je graag wilt zijn. Na de periode van hard werken met de nodige pieken kijk je uit naar de vakantie voor de broodnodige ontspanning om bij te komen van de hectiek in de afgelopen periode en om even afstand te nemen van het werk. Want wat was het veel en hard werken in de afgelopen tijd, de hoeveelheid werk hield maar aan, er leek geen einde aan te komen. Om de drukte enigszins te kunnen handelen had je weinig tijd voor collega’s, de koffie/thee pauzes schoten er sowieso al bij in en de laatste tijd sloeg je de lunchpauze gemakshalve ook over om tijd te winnen. Niet dat het overslaan van de pauzes heel veel winst opleverde, maar alle kleine beetjes helpen. En net op moment dat jij dacht wat meer overzicht te krijgen over je werk diende zich alweer de volgende werkgolf aan. Al met al kwam er meer steeds meer werk bij, het gevoel dat je enigszins overzicht of misschien wel controle had verdween als sneeuw voor de zon.

Maar nu is het aftellen en ga je op vakantie. Het werk wat er ligt probeer je zoveel mogelijk voor te bereiden en op tijd over te dragen. Toch kan je het niet laten en word je onrustig als je denkt aan de periode van jouw afwezigheid.  Je merkt dat je lastig afstand kunt nemen van je werk, je voelt je verantwoordelijk en tegelijkertijd weet je ook dat afstand  nemen en bijtanken nu het allerbeste voor je is.

Is voor jou vakantie een periode waar je zo naar uit kijkt en wat je zo hard nodig hebt om bij te tanken, afstand te nemen van je werk om weer energie op te doen voor de periode na jouw vakantie? Is het weekend, een vrije dag of vakantie het moment voor je om bij te tanken om het vol te houden?  

Als je alle vrije momenten nodig hebt om bij te tanken en energie op te doen voor een nieuwe werkweek kom je gaandeweg steeds dichterbij jouw overbelasting en dit heeft sowieso een grote invloed op je werkplezier. Al zijn de signalen door de werkgever in het verleden niet opgepakt, zie de noodzaak om het huidige patroon te doorbreken, hard werken is oké maar om het vol te houden is voldoende hersteltijd inbouwen, een stapje terugdoen om bij te tanken en te herstellen een must.

En als je vermoeid en wel op stap gaat gun jezelf de eerste dagen tijd en ruimte om te acclimatiseren en vertel jouw familie of reisgenoten wat je nodig hebt, neem jezelf serieus en wees lief voor jezelf.

En voor de lange termijn: wacht niet op een vakantie, weekend of vrije dag om bij te tanken, hier ben jij niet bij gebaat en de werkgever ook niet.

Zorg dat je vakantiedagen ook echt vrije dagen zijn om het werk helemaal achter je te kunnen laten om vol goede moed en uitgerust en wel weer aan de slag te gaan.

We maken gebruik van cookies om het gebruik van deze website te monitoren. Uw gegevens worden anoniem gemaakt, we kunnen ze dus niet naar u terugherleiden en u krijgt ook geen reclame naar aanleiding van het bezoek aan onze website.