Het grote genieten

Ze heeft zich voorgenomen om tijdens haar vakantie wat afstand te nemen en niet veel aan haar werk te denken. De aanleiding van dit voornemen is haar niet duidelijk maar ze voelt onrust. De gedachte om van baan te wisselen speelt, een nieuw avontuur, weer eens wat anders, het lijkt haar aantrekkelijk. Ze ziet genoeg voorbeelden van mensen die vol enthousiasme een overstap aankondigen, waarom ik niet?

Vakantie.

Tijdens haar vakantie mijmert ze erop los. Wat moet ik eigenlijk allemaal van mezelf, wat moet ik met al mijn onrust en wat leg ik mezelf op, moet alles altijd maar ‘leuk’ zijn?

Hoe ga ik om met een wat mindere periode op mijn werk, mijn leven? Is mijn antwoord dat ik direct in actie kom en op zoek ga naar een andere plek om weer te genieten en wat is genieten dan precies voor mij?

Het ‘genieten van’ is actueel.

Genieten is niet meer weg te denken in het dagelijks leven. Met grote regelmaat hoor je ‘geniet ervan’, bestel maar eens een kop koffie of een hapje eten. En dan word je ook nog eens omringd met berichten en foto’s op social media van mensen die zo graag het grote genieten willen delen.

Kiezen wat je zelf wilt.

De vraag is in hoeverre laat je jezelf meeslepen in het grote genieten, het streven naar een leuk bestaan, een leuk leven, een leuke baan. Gunt ze zichzelf de rust en ruimte om uit te zoeken waar ze naar op zoek en wat ze zichzelf allemaal oplegt, laat ze zich beïnvloeden door social media waarop met grote regelmaat en stelligheid het leuke bestaan wordt gemeld?

Ze moet toegeven dat deze berichten haar ook een onzeker gevoel geven en haar eerste reactie is altijd: dat wil ik ook. Al herkent ze zich niet direct in het geschetste positieve beeld, het lijkt haar ook aantrekkelijk.

De tijd nemen om te luisteren naar je eigen verhaal.

Los van de invloed van buiten die ze bewust op afstand houdt laat ze haar gedachten de vrije loop tijdens het wandelen, zwemmen, lezen en het mijmeren. Ze maakt een begin aan haar eigen grote genieten.

De ruimte die ontstaat bevalt haar en smaakt naar meer. Ze richt haar aandacht niet op instant oplossingen. De invloed van de onrust die nog wel eens de kop opsteekt wordt kleiner en is niet leidend meer voor haar stemming.

Ze geniet van de ruimte die ontstaat en houdt dit eens even lekker voor haarzelf.

Rianne Raat

We maken gebruik van cookies om het gebruik van deze website te monitoren. Uw gegevens worden anoniem gemaakt, we kunnen ze dus niet naar u terugherleiden en u krijgt ook geen reclame naar aanleiding van het bezoek aan onze website.