Is dit alles?

Is dit alles?
We komen niets te kort, we hebben alles
Een kind, een huis, een auto en elkaar
Maar weet je lieve schat wat het geval is, ah
Ik zoek iets meer, ik weet alleen niet waar

(songtekst van Doe Maar’s Is dit alles)

In de vorige column schreef ik over wat afstand nemen van de buitenwereld en aandacht schenken aan de binnenwereld, stilstaan bij de wensen en verwachtingen die bij je leven en deze de ruimte geven.

In de praktijk is het best lastig om tijd voor jezelf te nemen. Een deel van je leven is georganiseerd en je bent al blij als je merkt dat de indeling van de dagen en week enigszins soepel verloopt. Je hebt een rijk gevuld leven in werk en privé, dagen volgen elkaar op in een ritme waaraan je gewend bent geraakt. Op je werk is je inzet groot, in je privéleven word je regelmatig uitgenodigd door vrienden en buren. Je bent een graag geziene gast bij etentjes, verjaardagen en feestjes, ze zijn blij dat je er bent en zeg nou zelf je doet telkens weer je best om er een feestje van te maken. Dit kost soms ook energie, maar als het teveel wordt en de vermoeidheid slaat toe probeer je wat bij te slapen om vervolgens weer fris en fruitig volop mee te kunnen draaien. Zo ga je van de ene naar de andere activiteit. Voor buitenstaanders lijkt het een gedroomd leven.

Is dit alles?

Eigenlijk is er geen reden voor klagen in je leven en toch heb je het idee dat er iets ontbreekt. Dit is een fenomeen wat veel mensen ervaren en wordt ingegeven door het idee dat het gewone alledaagse leven altijd beter kan. De songtekst van Doe Maar’s “Is dit alles” omschrijft dit gevoel perfect. Je druk maken, leven met een volle agenda en volop meedraaien, het is een gewoonte geworden en roept tegelijkertijd vragen op als: wat is voor mij belangrijk in het leven, wat geef ik zoal weg en jaag ik na, waar ben ik eigenlijk naar op zoek, loop ik alsmaar weg van het idee dat er iets ontbreekt in mijn leven, maar wat ontbreekt er dan? Het ontbrekende deel is niet zichtbaar maar brengt je er wel toe dat je van de ene naar de andere plek gaat en alsmaar onderweg bent.

Hoe vul jij je leven in?

Word je steeds meer nieuwsgierig naar een leven met wat meer rust in je hoofd en lijf zonder alsmaar naar buiten te hoeven gaan? Meer een eigen invulling geven aan wat jij echt belangrijk vindt, meer balans en betekenis ontdekken geleid door het maken van eigen keuzes.

Bij deze ontdekkingsreis naar meer betekenis en eigen invulling geven in je leven loop je ook tegen je angsten aan.  Ons leven is doortrokken van angsten, bv. de angst om vernederd te worden, te falen, afgekeurd te worden etc. Angsten kunnen een grote invloed hebben op je leven. Angst maakt je rusteloos en zet je aan om alsmaar door te gaan. Welke angsten herken je bij jezelf en hoe ga je hiermee om. Verdedig je jouw angsten, denk je ‘ik ben nou eenmaal zo’, ‘ik kan er niets aan doen’.  Maken ze een vanzelfsprekend onderdeel uit van je leven en negeer je ze in de hoop dat ze uiteindelijk uit zichzelf verdwijnen? Helaas is dat maar zelden het geval. Als je je angsten niet onder ogen ziet houden ze je in hun greep.

Als jouw doen en laten niet overeenkomt met hoe jij eigenlijk vindt dat het leven zou moeten zijn creëer je het gevoel dat je tekort komt. Wees ervan bewust dat je niet perfect hoeft te zijn, niet bang zijn om nieuwe dingen te proberen, leer jezelf dat het leuk en leerzaam is om te reflecteren en ontdekken. Pas als je weet wat je zoekt kan je het vinden.

Stilstaan bij en aandacht schenken aan je binnenwereld is de moeite waard!

Bewustwording is de hefboom naar verandering.

Rianne Raat

We maken gebruik van cookies om het gebruik van deze website te monitoren. Uw gegevens worden anoniem gemaakt, we kunnen ze dus niet naar u terugherleiden en u krijgt ook geen reclame naar aanleiding van het bezoek aan onze website.