Licht

Betekenis van licht volgens Van Dale:

*daar ging mij een licht op – opeens begreep ik het; 
*je licht laten schijnen over iets – verduidelijken, begrijpelijk maken; 
*iets tegen het licht houden – het nader bekijken, onderzoeken; 
*je licht opsteken  – opheldering, inzicht proberen te verkrijgen.

Het licht in velerlei vormen. Een eigen betekenis geven aan licht, terug- en ook vooruitkijkend.  Je licht laten schijnen over het afgelopen jaar en mijmeren over verwachtingen voor 2020.

Om je verwachtingen in kaart te brengen is het goed onderscheid te maken tussen de verwachtingen die leven ten aanzien van jezelf en de verwachtingen die leven ten aanzien van de wereld om je heen.  Zijn jouw verwachtingen reëel en zijn ze afkomstig van jezelf of van anderen zoals werkgevers, collega’s, vrienden, familie.   

Het is de moeite waard te onderzoeken van wie je verwachtingen zijn die je wilt waarmaken en hoe je op verwachtingen reageert.  Leg je bijvoorbeeld de lat hoog, welke eisen stel je aan jezelf en zijn deze eisen wel redelijk, liggen ze binnen je mogelijkheden, kun je voldoen aan deze eisen of baren ze je zorgen en twijfel je of je aan de hoge standaarden kunt voldoen.

Als je niet kunt voldoen aan verwachtingen die bij je leven ligt het piekeren en de twijfel aan jezelf op de loer met als gevolg dat de angst toeslaat.  Je gaat telkens over je grenzen heen in de hoop dat alsmaar doorgaan tot het gewenste resultaat zal leiden. Je bent streng voor jezelf en merkt dat het plezier en genieten van datgene waar je mee bezig bent zienderogen afneemt.

Met eisen stellen aan jezelf is niets mis en een prachtig streven als je telkens weer de vinger aan je pols houdt en bij jezelf te rade gaat of je nog plezier beleeft en kunt genieten van hetgeen je doet. Maar als je merkt dat vergissingen en fouten maken uit den boze zijn en je het altijd goed moet doen van jezelf en je zo streng bent geworden voor jezelf dat toelaten van wat niet lukt geen optie meer is, ligt het voor de hand dat je datgene wat gebeurd is koppelt aan degene wie je bent. De onzekerheid groeit en je gevoel van eigenwaarde en waardering neemt af.  

Onthoud dat het niet erg is om fouten te maken en dat je hier het meest van leert. Harrie Jekkers omschrijft dit het beste wanneer hij geheel in het thema van het licht een wijsheid uit de doeken doet: “Probeer elke keer als je tegen de lamp loopt een beetje licht mee te nemen”.

Licht laten schijnen op je leven zo aan het einde van het jaar. Kijk eens om je heen en deel het licht met je naasten, waarbij je niet bang moet zijn om ook de mindere kanten te benoemen. Jung, de grondlegger van de analytische psychologie, stelde dat iemand met zijn schaduw confronteren hem uiteindelijk zijn eigen licht zal laten zien.

Lichtpuntjes

Soms zijn ze groot soms zijn ze klein
Je hoeft ze niet te zoeken je kunt ze ook zijn.
Veel lichtpuntjes voor 2020 gewenst.

Rianne Raat

We maken gebruik van cookies om het gebruik van deze website te monitoren. Uw gegevens worden anoniem gemaakt, we kunnen ze dus niet naar u terugherleiden en u krijgt ook geen reclame naar aanleiding van het bezoek aan onze website.