Zomer 2021, Adem in en adem uit

De zomer staat weer voor de deur en als alles mee zit mogen we weer gaan genieten van een vakantie al dan niet in het buitenland.  Door mijn contacten in het notariaat krijg ik sterk de indruk dat veel werkenden in het notariaat toe zijn aan een break. Het is nog steeds erg druk, meer werk en meer vacatures die maar moeizaam ingevuld worden. Dit geeft een extra druk op de personeels-bezetting, er wordt steeds meer een beroep gedaan op meer uren maken dus meer werkdruk.

Thuiswerken kan voor sommigen een prima middel zijn om de balans tussen werkdruk en gezin in toom te houden. Van notarissen hoor ik gelukkig steeds vaker dat het thuiswerken prima bevalt en dat het in veel gevallen de productie verhoogt. Daar waar notarissen nog twijfelden over thuiswerken pakt de praktijk anders uit.

Verantwoordelijkheid staat hoog in het vaandel van diegenen die in het notariaat werkzaam zijn op kantoor en thuis, diegenen die het vertrouwen krijgen om thuis te werken waardoor de werk-privé balans beter beheerst kan worden hebben hier baat bij. Ook na deze crisis is de verwachting neemt het aantal uren thuiswerken toe.

Thuiswerken, productieverhogen, stress, laten we de behoefte aan mentale en fysieke gezondheid niet uit het oog verliezen. Een goede thuiswerk routine regelen is belangrijk, denk aan een goede werkplek, plannen en op tijd pauze nemen en niet te vergeten te ontspannen, adem in en adem uit.

Stress ligt op de loer en daarmee groeit de behoefte aan ontspanning.

In de afgelopen crisisperiode is de aandacht voor bepaalde vormen van ontspanning toegenomen, denk aan winterzwemmen in open water, yoga en nog meer gericht op bewust ademhalen.

Winterzwemmers al dan niet gebruik makend van de ‘Wim Hof methode’, koud douchers en yoga beoefenaars geven aan zich door het beoefenen hiervan zich energieker, blijer en krachtiger te voelen.

Stress is vaak de oorzaak van verkeerd ademhalen. Het hoofd probeert grip te krijgen op een situatie en daarmee verlies je het contact met je lichaam. Dit kan leiden tot hoge en oppervlakkige ademhaling. Bij hevige stress, angst of ingrijpende gebeurtenissen versnelt je ademhaling automatisch, denk maar eens aan de momenten dat je je adem inhoudt en je snakt naar adem. Dit laat zien dat de adem met emoties en ervaringen zijn verbonden.

Door het beoefenen van bijvoorbeeld yoga, mindfulness, meditatie en/of ademcoaching kan je stress verminderen en spanning loslaten.

Bewust je ademhaling inzetten als een anker om weer tot rust te komen werkt stressverlagend en het verbetert je fysieke gezondheid, het geeft je een gevoel van zelfsturing.

De manier waarop je ademt laat dus veel zien over hoe je in het leven staat.

Aandacht geven aan je ademhaling geeft ruimte en ontspanning. Met ademhalingsoefeningen leer je jezelf kalmeren, je concentratie te verhogen en fitter te zijn.

Ademcoaching kan je hierbij helpen en laat je herkennen wat jouw patronen zijn geworden.

Door bewust contact te maken met je ademhaling en te weten op welke manier je ademt kun je keuzes maken in de richting die belangrijk is voor jou.

Op naar een adembenemende energieke en levendige zonnige zomer waarin de zuurstof weer in alle vrijheid kan stromen!

Rianne Raat

We maken gebruik van cookies om het gebruik van deze website te monitoren. Uw gegevens worden anoniem gemaakt, we kunnen ze dus niet naar u terugherleiden en u krijgt ook geen reclame naar aanleiding van het bezoek aan onze website.