Rode draad

Jezelf de tijd gunnen, mijmeren, dat tijd jouw vriend is en niet je vijand, tijd nemen om de balans op te maken wat wel voor jou werkt en wat niet, allemaal wensen voor de lezer in mijn vorige column. 

Half januari: Monique zit bij mij en wil met me praten. Ze is niet tevreden over het werk wat ze doet, ze mist voldoening in haar baan. 

Tijdens het gesprek komen de gedachten en gevoelens bovendrijven, fijne en minder fijne. Het breekt haar op dat er niet naar haar geluisterd wordt en wel naar haar collega die vervolgens de leiding neemt. En dan de irritaties over het gemopper van collega’s op kantoor, over die ene collega die de kantjes er van af loopt, ze is er helemaal klaar mee, het maakt haar boos.

Op kantoor is ze stiller, haar reactie is vooral non-verbaal en gelaten, laat me maar, ik doe m’n werk en daarmee basta, ik vind het wel best zo.

En thuis vindt ze ook weinig gehoor meer, ze ziet de hoofden afwenden als ze over haar ergernis vertelt,  ze wordt negatief.  Wat moet ik doen? vraagt ze.

Was er eerst nog sprake van kleine ergenissen en irritaties, inmiddels zijn deze bij elkaar opgeteld uitgemond in een hele grote. Dit kost haar veel energie.

Tijdens het gesprek onderzoeken we wat er nu echt aan de hand is, waarom stoort het gedrag van de ander haar eigenlijk zo? Op zoek naar een rode draad, wat is de dieper liggende oorzaak van deze onvrede, helder krijgen wat er speelt en wat Monique echt wil, wat werkt en niet werkt.

Monique voelt dat het bespreekbaar maken al wat opluchting geeft.

Toelaten en stilstaan bij, aandacht geven aan je beleving, wensen, wat wil je, wat zijn jouw verwachtingen, waar hoop jij op. Daarmee beginnen is jezelf serieus nemen en een grote stap voorwaarts richting grip en helderheid te krijgen over jouw eigen situatie.

Al wandelend met of zonder hond, luisteren naar muziek, op een bankje in het park naar de vijver starend, het zijn allemaal beginnetjes van jezelf serieus nemen, wat is voor jou belangrijk, waar word jij blij van?

Neem jezelf serieus teneinde meer energie en plezier te hebben in wat je doet.

Rianne Raat

We maken gebruik van cookies om het gebruik van deze website te monitoren. Uw gegevens worden anoniem gemaakt, we kunnen ze dus niet naar u terugherleiden en u krijgt ook geen reclame naar aanleiding van het bezoek aan onze website.