Wat heb je nodig?

Hoeveel maskers moet je dragen
Hoeveel mensen moet je zijn
Hoeveel levens moet je leven
Om op een dag jezelf te zijn

(Stef Bos, Maskerman)

                                                           Wat heb je nodig?

Het maximale uit je loopbaan halen.

Je stelt een profielschets op, beschrijft uitgebreid waarin jij je onderscheid van anderen, je exclusieve ik, het werken is gestart, het werk om indruk te maken.

Je droomt van een prachtige loopbaan, hoopt dat je werkwijze en aanpak diepe indruk maakt op je omgeving en zij grote waardering uitspreekt over je kwaliteiten en capaciteiten. Je wordt gezien en in de loop van de tijd krijg je steeds meer aanzien, je wordt een autoriteit. Je krijgt het gevoel dat je de hele wereld aankan, het geeft je veel zelfvertrouwen. Voor de duidelijkheid koppel je een aantal functietitels achter je naam et voilà.

De vraag wat heb je nodig lijkt in dit geval overbodig, inderdaad, lijkt overbodig.

Wij mensen willen graag indruk maken, ons profileren. Interessant om te achterhalen wat het motief is om indruk te willen maken over wat je doet en bereikt. Waar komt de wil vandaan om te overtuigen, te controleren, te presteren, het beeld wat je nastreeft.

Indruk maken met prestige, aanzien en sociale status heeft veel met uiterlijk vertoon te maken. De waardering gaat over wat je doet, bereikt en verwerft maar niet om wie je bent. Je doet je best, controle ligt op de loer, je draagt maskers om het perfecte imago hoog te houden, dit alles vreet energie en creëert angst om door de mand te vallen.

Hoe ga je om met de spanning tussen hoe het zou kunnen zijn – je ideaalbeeld – en de realiteit. Herken je in deze hectiek nog vrijheid, zoals de vrijheid om te onderzoeken wie je bent en waarom je doet wat je doet, te laten wat slecht en te doen wat goed voor je is?

Het antwoord op de vraag: wat heb je nodig?

komt niet uit je volledig te richten op een baan om indruk mee te maken of de bevestiging van je eigen kennis en kunde na te jagen, een noodzaak om jezelf alsmaar te overtuigen.

Al deze aandacht gaat juist ten koste van hetgeen je echt van jezelf kunt laat zien.

Achterhalen wat je nodig hebt wordt duidelijker als je je beperkingen toelaat in je leven, je vrijheid voelt om te falen, je onzekerheid toelaat, je kwetsbaarheid toont, niet perfect hoeft te zijn, de krampachtige controle hierover los kunt laten.

Jouw vrijheid kan je leiden om te komen waar je écht wilt zijn en wie je écht bent.

Rianne Raat

We maken gebruik van cookies om het gebruik van deze website te monitoren. Uw gegevens worden anoniem gemaakt, we kunnen ze dus niet naar u terugherleiden en u krijgt ook geen reclame naar aanleiding van het bezoek aan onze website.