Weten wat je doet, maakt dat je kunt doen en laten wat je weet.
Sofie staat altijd klaar voor andere mensen, steekt graag de helpende hand uit, het geeft haar een goed gevoel om iets te betekenen voor haar medemens. Nu merkt Sofie dat ze ’s avonds helemaal uitgeput, humeurig en leeg is. Overdag wil het nog wel maar ’s avonds krijgt haar partner de volle laag. Daar baalt ze enorm van, het past immers niet bij wie ze is zegt ze. Hoe kan het dat ze nu niet lekker in haar vel zit en moeite heeft om er te zijn voor andere mensen vraagt ze zich af.
Herken je hier iets van? Het is goed om je af te vragen waarom je doet wat je doet, wat motiveert je?
Werkt jouw huidige manier van doen nog wel, is het zo vol te houden en heb je baat bij de manier waarop je de zaken nu aanpakt? Levert het je energie op of kost het je energie?
Waarom doe je wat je doet? Om hier antwoord op te kunnen geven is het nodig om bij jezelf te rade te gaan. Is jouw huidige manier van doen een manier die je al jaren geleden je eigen hebt gemaakt, waar je heel goed in bent geworden, jouw vertrekpunt om je staande te houden. Wat laat je graag zien van jezelf en wat verberg je?
Al kom je tot de conclusie dat jouw manier van doen niet altijd even goed werkt, toch ligt het voor de hand dat je blijft volhouden op de voor jou zo vertrouwde eigen manier, de veilige.
Jezelf bevragen hierover kan best lastig zijn maar zeer de moeite waard. Door bewust te worden van de manier waarop je je leven organiseert en je eigen beperkingen die je jezelf vanuit een vanzelfsprekendheid oplegt leert kennen om erachter te komen waarom je doet wat je doet.
Als je weet wat je doet kun je beter laten wat slecht voor je is en doen wat goed voor je is.
Heb je voldoende ruimte voor hetgeen je altijd al zou willen doen, de ideeën die er bij je leven uitwerken, welk ideaalbeeld koester jij van jezelf en het leven? Blijf nieuwsgierig. De realiteit en de ideaalbeelden komen niet per definitie overeen, maar laat dit je er niet van weerhouden om nieuwsgierig te zijn en blijven naar wat er bij je leeft en wordt hier bewust van.
Durf te falen.
Wanneer je het gevoel hebt dat jij niet doorslaggevend bent in de keuzes die je maakt, zul je ook minder snel trots zijn op wat je hebt bereikt. Maak fouten, en veel, want door fouten leer je jezelf kennen en kom je erachter wat je wilt. Bij Thomas Edison mislukte bijvoorbeeld de eerste 10.000 experimenten voordat hij erin slaagde een gloeilamp te laten branden. Dit was volgens hem geen falen maar hij had slechts 10.000 verschillende manieren gevonden waarop het niet lukte.
Weten wat je doet, maakt dat je kunt doen en laten wat je weet. Zo krijg je meer invloed op je eigen leven en zicht op wat voor en tegen je werkt in het leven. Het onderzoeken waard.
Bewustwording is de hefboom naar verandering.
Rianne Raat